Kesäloma oli ja meni. Hienoa oli lomailla. Paljon oltiin ulkona ja kaikenlaisia kesäjuttuja koetiin, kuten jazzit, yyteri, järvessä uiminen...

Elokuussa arkeen paluu oli Pinjalle rankka. Suurin osa lapsista Hulivilissä (hoitopaikka) vaihtui ja tutut hoitajatkin olivat aluksi lomalla. Yhtenä aamuna Pinja roikkui jalassani kiinni itkien ja huutaen "Ei hoitoon, mennään mummulaan!". Siitäkin selvittiin ja nykyään automatkalla hoitoon huudellan: "Jee, hoitoon, loittavaa!"

Elokuussa hoidossa oli liukumäki in! Pinja oppi kesäloman aikana itse kiipeämään ja laskemaan liukumäestä. Sitä sitten hoidossa harrastettiin niin ahkeraan, että usein saatiin hakea hiestä märkä lapsi pois hoidosta.

Pinja on myös kova tyttö laulamaan. Minä rallattelen kaikenlaista, mutta suurin kiitos tästäkin kuuluu varmaan hoitopaikkaan. Lempilaulja on "Sateenvarjon alla", "Paljon onneenaa vaan", "Hämä-hämä-häkki" ja "koome varitta".  Kolme varista sujuu jo kokonaan sanoin: "Koome varitta, ittui aialla, sivati seiaa, ykti leesi poit".

Elo-syyskuu meni hieman hötikässä, kun meillä tehtiin tuota ulkovuorausta ja eristystä uudelleen. Omat haasteensa siihen heiti vielä Pinjan korvatulehdus (toinen vasta, toukokuussa oli ensimmäinen), mutta siitäkin selvittiin kunnialla ja ne kaksi seinää mitä pitikin, saatiin valmiiksi.

Elokuussa oli Markus-lempienon ja Marian häät sekä syyskuussa matkattiin Lappeenrantaan Anskun ja Rikun häihin. Häistä Pinjan mieleen jäi varmasti tanssiminen, oli tuo tyttö sen verran kova tanssimaan. Lappeenrantaan mentiin junalla yhtä matkaa Mummun ja Ukin kanssa ja sitä matkaa Pinja muistelee vieläkin usein. Hotellissa siellä yövyttiin ja meidän leidi oli kuin kotonaan.

Sitten yleisesti Pinjan touhuista...

Henkilökohtaisesta hygieniasta huolehtiminen on nyt in. Pinja voi päivän aikana viettää pitkiäkin aikoja käsiään ja hampaitaan pesten. Kun minä pesen Pinjan hampaita rallattelen itse kesimääni laulua: "Hammaspeikot lähtee pois, kun harja pesee siuh viuh viuh..." Vaikea on muistaa sanoja, kun ne vaihtuu joka ilta. Pinja on ne sanat kuitenkin oppinut.

Tiskaamiseen Pinjan pitään aina päästä auttelemaan.

Pihaakin Pinja osaa pestä.

Meidän Pijan on ahkera "Leekiittää koijaa"

Yhdessä ollaan myös levitelty hieman soraa pihalle

Pukemisesta ja pukemisleikeistä Pinja tykkää kovasti. Muutenkin kuin leikkimielessä Pinja on innostunut pukemaan ja riisusmaan. Ulkohaalarit ja pikkuhosut menevät jo jalkaan ja paitaa lukuunottamatta vaatteet lähtevät päältä.  Usein pukeutuu leikkiessään itse juhlakenkiin (tai sappaisiin), hameeseen ja laittaa vielä korunkin. Ja leidit tietenkin juovat jalallisesta lasista...

 

Tänään Pinja sai vihdoin siivousvälineet. On jo jonkin aikaa kitissyt, kun siivoan, että: "Pinnakin luutaa, jooko?" No nyt seuraavalla kerralla saa sitten luutata. Siivousvälineistä ylpeä tyttö on roikkunut koko illan perässäni ja kysellyt: "Saisinko vetä ääpäjiin?" (tässä kuvassa näyttää muuten olevan pukemisleikin tulosta yllä)

Pinja on muuten nyt sitten päiväkuiva eli iso tyttö (kuten itse sanoo). Kesäloman oli oikeastaan ilman vaippaa kotosalla. Hoidon alettua mentiin hieman takapakkia, mutta siten otetiin menetys kiinni ja alettiin olemaan hoidossakin ilman vaippaa. Siitä siten yleistyi pissalle pyytely ja nyt menee jo erittäine harvinaisin vahingoin ilman vaippaa koko päivän.

Loppukevennykseksi Pinja ja uusi tuttavuus: savusilakka